top of page

Stap 1: maak een sokkel

Knip het ovaal voor de sokkel uit werkblad 2. 

Neem een stuk klei van 10X8X6 centimeter. Leg het uitgenipte ovaal op de bovenkant van de balk. Trek het ovaal om met een mesje. Doe hetzelfde aan de onderkant. 

Snij herhaaldelijk vanaf de bovenste ovaal in een rechte lijn naar de onderste ovaal, totdat je ovaal is uitgesneden. Strijk daarna de sokkel mooi glad, zodat het er ongeveer zo uitziet als de sokkels van de sokkelbeelden. 

 

Dit is je sokkel.

 

Je gaat een sokkelbeeld van klei maken.

De hoogte van het beeld is 20 centimeter, de sokkel is 10 centimeter hoog, sokkel en beeld worden dus 30 centimeter hoog.

 

Het beeld mag niet buiten het ovaal van de sokkel komen.

Sokkelbeelden boetseren van klei

Stap 2: het beeld maken

Maak een schets op papier en probeer de tekening om te zetten naar een 3-dimensionaal beeld. Je kunt een beeld maken dat uit 1 vorm bestaat of je kunt een beeld maken dat uit verschillende kleinere elementen bestaat.

 

Neem af en toe afstand om te kijken of het beeld wordt zoals je wilt. Ben je niet tevreden? Begin dan gewoon opnieuw of verander het ingrijpend. Wees niet te snel tevreden.

 

Het beeld moet binnen de sokkel vallen en mag niet groter zijn dan 20 centimeter en niet kleiner dan 

18 centimeter.

Stap 3: drogen of bakken.

Als het beeld klaar is dan kun je het laten drogen en bakken in een keramiekoven. Je kan ook zelfdrogende klei gebruiken. Die hoef je niet te bakken. 

Stap 4: verven

Als het beeld gedroogd is of gebakken dan kan het beschilderd worden. Een bronskleurig beeld maak 

je door het beeld eerst donkerbruin te verven, dan smeer je in de diepe delen van het beeld een beetje zwarte verf, wat je half wegpoetst. Op de hoge delen van het beeld smeer je goudverf. Zo krijg je een mooi brons effect.

Stap 5: presenteren

Stel de beelden tentoon. Zet ze neer en bekijk 

of je ze goed vindt staan. Maak foto’s van de beelden en van alle beelden bij elkaar. Nu kunnen julle je galerij vergelijken met de Beeldengalerij van P. Struycken

bottom of page