top of page

Stap 1: maak een sokkel

Knip het ovaal voor de sokkel uit werkblad 3. 

Neem een plaat piepschuim en trek daarop twee keer het ovaal om. Snij de ovalen uit met een aardappelschilmesje. Teken stroken van 46 x 7 centimeter en snij ze.

Maak de stroken met 2 cocktailprikkers vast aan het ovaal. Oefen niet te veel druk uit want de stroken zijn kwetsbaar. Prik strook na strook vast op de buitenlijn van het ovaal. Als alle stroken zitten dan keer je voorzichtig het vastgeprikte ovaal op de grond. Nu leg je het andere ovaal op de ander kant van de stroken. Prik de stroken vast met 2 cocktailprikkers. Het handigste is om door het ovaal heen te steken, in de stroken. Als alle stroken vast zitten dan is de piepschuim sokkel klaar.

 

Jullie gaan een sokkelbeeld van piepschuim en papier-maché maken. De hoogte van het beeld is 

1 meter, de sokkel is 50 centimeter hoog, sokkel en beeld worden dus 1.50 meter hoog.

 

Het beeld mag niet buiten het ovaal van de sokkel komen.

Sokkelbeelden schaal 1:2

Stap 2: het beeld maken

Maak een schets op papier en zet dit om naar een

3-dimensionaal kleimodel. Het kleimodel wordt uitvergroot tot het piepschuim model. Het model mag snel gemaakt worden en hoeft er niet heel mooi uit te zien. Teken je grootste omlijning op een piepschuimplaat en snij uit. Deze vorm trek je over op een andere plaat en die snij je ook uit. Zo ga je door tot je een stapel hebt die zo dik is als de buitenmaat van de dikte van het beeld. Dan maak je de platen aan elkaar vast door ze op elkaar te stapelen en met satéprikkers door te steken. Nu snij je de vorm in model. Je kunt het beeld nog verder in model brengen met een rasp.

 

Een beeld dat uit verschillende kleinere elementen bestaat bouw je ook zo op, alleen dan onderdeel voor onderdeel. 

Stap 3: beplakken met gaas

De afwerking kan beginnen. Knip verbandgaas in stukken van ongeveer 10 X 10 cm. Maak de stukken nat met water en wring ze uit, spreidt ze uit op een lijmmatje en kwast het gaas in met de houtlijm. Smeer het beeld in met de houtlijm een dep het ingesmeerde gaas op het beeld. Beplak het beeld en de sokkel. Als alles beplakt is moet het beeld drogen.

Stap 4: details modelleren

Met papier-maché kun je details op het beeld aanbrengen, je kunt oneffenheden wegwerken en het beeld een structuur geven. Je kunt ogen maken, monden of rimpels. Na het modelleren moet het beeld weer drogen.

Stap 5: verven

Als het beeld gedroogd is dan kan het beschilderd worden. Schilder het beeld eerst met witte latexverf zodat de ondergrond egaal is. Als de witte latex droog is, dan kun je het beeld gaan verven in de kleur die je wilt. Een bronskleurig beeld maak 

je door het beeld eerst donkerbruin te verven, dan smeer je in de diepe delen van het beeld een beetje zwarte verf, wat je half wegpoetst. Op de hoge delen van het beeld smeer je goudverf. Zo krijg je een mooi brons effect.

Stap 6: presenteren

Stel de beelden tentoon. Zet ze neer en bekijk 

of je ze goed vindt staan. Maak foto’s van de beelden en van alle beelden bij elkaar. Nu kunnen julle je galerij vergelijken met de Beeldengalerij van P. Struycken

bottom of page